Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Αποξηραμένη λεβάντα: Ιδιότητες και χρήσεις

Ένα από τα πιο γνωστά βότανα που χρησιμοποιούνται από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα είναι η λεβάντα.
Δεν είναι διόλου τυχαίο πως περιλαμβάνεται στα πλέον διαδεδομένα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά.

Αναφορές για τις θεραπευτικές της ιδιότητες υπάρχουν στην αρχαία από τον Θεόφραστο καθώς και στο σύγγραμμα του Διοσκουρίδη De Materia Medica. Εκεί τονίζεται ότι η κατανάλωση λεβάντας ανακουφίζει από τους πονοκεφάλους, τον πονόλαιμο και τη δυσπεψία.
Επίσης, ο διακεκριμένος βοτανολόγος αναφέρει πως η λεβάντα είναι κατάλληλη για την περιποίηση πληγών και δερματικών παθήσεων.

Δεν είναι τυχαίο πως οι Ρωμαίοι στρατιώτες κουβαλούσαν λεβάντα για να βάζουν στα τραύματα τους. Πολλούς αιώνες αργότερα για τον ίδιο λόγο χρησιμοποιήθηκε από τους στρατιώτες στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο για την περιποίηση των τραυμάτων τους. Η χρήση των αποξηραμένων ανθών λεβάντας προβλέπεται και στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία.
Λόγω των ηρεμιστικών της ιδιοτήτων, η λεβάντα χρησιμοποιείται για τη μείωση του άγχους, της υπερέντασης καθώς και για την αντιμετώπιση περιπτώσεων ήπιας κατάθλιψης.
Ως εκχύλισμα της θεωρείται από βοτανοθεραπευτές κατάλληλο για την αντιμετώπιση νευρικών πονοκεφάλων και της αϋπνίας.
Επιπλέον το εκχύλισμα λεβάντας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κομπρέσα και να τοποθετηθεί στο μέτωπο, ανακουφίζοντας από τις ημικρανίες, την υπερένταση, την κούραση, και τις συνέπειες της κατανάλωσης αλκοόλ (hangover).
Άλλοι ερευνητές θεωρούν ότι ένα φλιτζάνι με άνθη λεβάντας καταπολεμάει την αϋπνία. Ένα ρόφημα λεβάντας πριν κοιμηθείτε, υποστηρίζουν ότι μειώνει την πίεση και την ταχυπαλμία κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Άλλες αναφορές υποστηρίζουν ότι λόγω της αντιβακτηριδιακής και αντισηπτικής της δράσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση των παρασίτων στα έντερα.
Διαβάστε παρακάτω τους τρόπους χρήσης και τις ιδιότητες της αποξηραμένης λεβάντας.


Αφέψημα
Βράστε νερό και ρίξτε μέσα ένα κουτάλι της σούπας, φρέσκα ή αποξηραμένα λουλούδια λεβάντας. Αφήστε να δράσουν για 10 λεπτά. Το αφέψημα αυτό βοηθά στην καταπολέμηση της αϋπνίας και του άγχους. Ηρεμεί τα νεύρα και χαλαρώνει από τη νευρική υπερένταση. Επίσης, καταπραΰνει το στομάχι και γενικότερα το πεπτικό σύστημα.Σύμφωνα με βοτανοθεραπευτές, η λεβάντα μπορεί να γίνει αφέψημα αν βράσετε νερό ένα κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένα άνθη για περίπου 10 λεπτά.
Οι ίδιοι ερευνητές επισημαίνουν πως μπορείτε να καταναλώνετε μέχρι και τρία ποτήρια ρόφημα λεβάντας την ημέρα (πρωί, μεσημέρι, βράδυ πριν από το γεύμα).


Αϋπνία Για να καταπολεμήσετε την αϋπνία, βάλτε σ’ ένα πάνινο μικρό σακουλάκι αποξηραμένα λουλούδια λεβάντας και τοποθετήστε το μέσα στη μαξιλαροθήκη σας. Αν πιείτε και ένα φλιτζάνι αφέψημα λεβάντας, να είστε σίγουροι ότι θα κάνετε έναν ήσυχο και βαθύ ύπνο.
Εναλλακτικά στάξτε μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου λεβάντας στην κάτω πλευρά του μαξιλαριού σας. Θα κοιμηθείτε σαν πουλάκι…


Καταπολέμηση του κρυολογήματος και του βήχαΟι βαθιές εισπνοές ευεργετικού ατμού από αποξηραμένα άνθη ή αιθέριο έλαιο λεβάντας είναι απόλυτα θεραπευτικές. Βάζετε σε ένα ανοιχτό δοχείο 2-3 κουταλιές της σούπας άνθη λεβάντας και μια κουταλιά ευκάλυπτο. Ρίχνετε από πάνω 1 - 1½ λίτρο βρασμένο, αχνιστό νερό. Γέρνετε το κεφάλι σας πάνω από το δοχείο, το σκεπάζεται με μια μεγάλη πετσέτα έτσι ώστε να εισπνέεται  με βαθιές ανάσες τον ευεργετικό ατμό. 

Μείωση πιτυρίδαςΚάντε αφέψημα. Αντί να το πιείτε, χρησιμοποιείστε το για να ξεβγάλετε τα μαλλιά σας.

Μειώνει την αρτηριακή πίεσηΑρωματοθεραπευτές λένε πως ένα φλιτζάνι αφέψημα λεβάντας πριν τον ύπνο μπορεί να …ρίξει την πίεση και μειώσει την ταχυπαλμία κατά τη διάρκεια της νύχτας.
 
Τρόποι παρασκευής ροφήματος

Ως αφέψημα για κάθε ένα φλιτζάνι νερού ρίχνουμε ένα κουταλάκι από το βότανο. Το σκεπάζουμε και αφήνουμε να βράσει για 10 έως 15 λεπτά. Το σουρώνουμε και το πίνουμε σκέτο, με ζάχαρη ή καλύτερα μέλι.
Ως έγχυμα, σε ένα φλιτζάνι με ζεστό νερό, βάζουμε ένα κουταλάκι λεβάντα. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε για 10 έως 15 λεπτά. Το σουρώνουμε και είναι έτοιμο…
Άλλος τρόπος παρασκευής ροφήματος είναι να ρίξουμε στο φίλτρο της καφετιέρας αντί για καφέ το ρόφημα της επιλογής  μας. Υπολογίζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού άνθη λεβάντας για κάθε φλιτζάνι νερού που θέλουμε να φτιάξουμε.
Μετά την παρασκευή του, μπορείτε να το βάλετε στο ψυγείο και να το πιείτε ως δροσερό ρόφημα.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου