Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Αντιμετωπίστε τις ημικρανίες με αιθέριο έλαιο λεβάντας

Το αιθέριο έλαιο λεβάντας έχει χρησιμοποιηθεί ως αγχολυτικό φάρμακο, ως σταθεροποιητής της διάθεσης, ηρεμιστικό, σπασμολυτικό, με αντιυπερτασική, αντιμικροβιακή και αναλγητική δράση, ενώ επιταχύνει την επούλωση πληγών.
Ειδικότερα ως προς την θεραπεία της ημικρανίας, έχουν γίνει κλινικές δοκιμές, σύμφωνα με άρθρο που διαβάσαμε στο site του Εθνικού Κέντρου Πληροφοριών Βιοτεχνολογίας στις Ηνωμένες Πολιτείες (National Center for Biotechnology Information, U.S. National Library of Medicine).

Όπως αναφέρεται στο άρθρο, έχουν μελετήσει την αποτελεσματικότητα της εισπνοής αιθέριου ελαίου λεβάντας για τη θεραπεία της ημικρανίας σε κλινική δοκιμή.
Συνολικά 47 ασθενείς με οριστική διάγνωση ημικρανίας διαιρέθηκαν σε δύο ομάδες. Στη μια ομάδα οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε θεραπεία εισπνέοντας αιθέριο έλαιο λεβάντας για 15 λεπτά, ενώ στη δεύτερη ομάδα χρησιμοποιήθηκε ως εικονικό φάρμακο υγρή παραφίνη.
Οι ασθενείς ζητήθηκε να καταγράψουν τη σοβαρότητα του πονοκεφάλου τους και των συναφών συμπτωμάτων σε διαστήματα 30 λεπτών για συνολικά δύο ώρες.
Στην ομάδα που χρησιμοποίησε αιθέριο έλαιο λεβάντας, παρατηρήθηκε μέση μείωση της οξύτητας του πονοκεφάλου 3.6 ± 2.8 με βάση την Οπτική Αναλογική Κλίμακα βαθμολογίας.
Στη δεύτερη ομάδα που χρησιμοποίησε το εικονικό φάρμακο με παραφίνη παρατηρήθηκε μείωση 1,6 ± 1,6. Αυτή η διαφορά ήταν στατιστικώς σημαντική.
Κλινική μελέτη απέδειξε την χρησιμότητα του αιθέριου ελαίου λεβάντας σε ασθενείς που πάσχουν από ημικρανίες.
Από 129 επεισόδια κεφαλαλγίας, 92 ανταποκρίθηκαν πλήρως ή εν μέρει στη λεβάντα. Στη δεύτερη ομάδα 32 από τους 68 ασθενείς ανταποκρίθηκαν στο εικονικό φάρμακο. Το ποσοστό των ασθενών που ανταποκρίθηκαν ήταν σημαντικά υψηλότερη στην ομάδα λεβάντα από την ομάδα του εικονικού φαρμάκου (p = 0.001).
Το συμπέρασμα της μελέτης δείχνει ότι η εισπνοή αιθέριου ελαίου λεβάντας μπορεί να είναι μια αποτελεσματική και ασφαλής μέθοδος θεραπείας στην οξεία αντιμετώπιση της ημικρανίας.
Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο εδώ.
Διαβάστε τρόπους χρήσης για την αντιμετώπιση των πονοκεφάλων και των ημικρανιών εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου