Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Η ιστορία της λεβάντας

Διαβάστε γιατί είναι δημοφιλής η λεβάντα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα στην Ασία, την Ινδία, την Αίγυπτο, την Ελλάδα και από εμάς σε όλον τον κόσμο.

Η λεβάντα, γνωστή για τις θεραπευτικές της ιδιότητες και χρήσεις από την αρχαιότητα, είναι φυτό που ανήκει στην οικογένεια των χειλανθών (Labiatae).
Το γνωστότερο γένος είναι η λαβαντούλα (Lavandula) που περιλαμβάνει γύρω στα 25 είδη από τα Κανάρια Νησιά, την Ινδία και άλλες ασιατικές χώρες.
Η λεβάντα χρησιμοποιείται από τους λαούς της Μεσογείου για περισσότερα από 2.500 χρόνια. Χάρη στις αναρίθμητες θεραπευτικές της ιδιότητες κατατάσσεται ανάμεσα στα 20 πιο δημοφιλή βότανα και δίκαια την χαρακτηρίζουν ως "Μωβ Χρυσάφι". Κατά την αρχαιότητα οι Αιγύπτιοι, οι Φοίνικες και οι Άραβες χρησιμοποιούσαν τη λεβάντα στην ταρίχευση, στα καλλυντικά προϊόντα -έλαια για μασάζ και αρωματικές αλοιφές- αλλά και στα γιατρικά της εποχής.
Οι ιαματικές ιδιότητες της λεβάντας ήταν γνωστές, στην αρχαία Ελλάδα και αναφέρονται στον Διοσκουρίδη και τον Γαληνό, γνωστοί γιατροί της εποχής.
Οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν τη λεβάντα νάρδο, από την πόλη Νάρδα της Συρίας και τη χρησιμοποιούσαν για τον αρωματισμό τον λουτρών τους αλλά και για τον καλλωπισμό του δέρματος.
Οι Έλληνες ανακάλυψαν νωρίς ότι, αν τα άνθη της λεβάντας συνθλιβούν και καούν, τότε ο καπνός που απελευθερώνεται είναι ιδιαίτερα χαλαρωτικός.
Σύμφωνα με αναφορές, η λεβάντα φαίνεται να εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας γύρω στο 600π.χ.

Χωράφι με λεβάντα που καλλιεργούμε στη Λούβρη Κοζάνης

Οι θεραπευτικές ιδιότητες και τα είδη της λεβάντας
Το αιθέριο έλαιο που περιέχουν τα άνθη της λεβάντας, χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία και στη θεραπεία νευρασθενειών.
Επίσης, έχει αντισηπτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται στην επούλωση τραυμάτων.
Σε μεγάλες δόσεις η λεβάντα δρα ως υπνωτικό και ναρκωτικό. Οι ιαματικές της ιδιότητες ήταν γνωστές από την αρχαιότητα και αναφέρονται από τον Διοσκουρίδη, τον Πλίνιο και τον Γαληνό.

Υπάρχουν δύο είδη λεβάντας που είναι ευρέως γνωστά. Η λεβάντα η στοιχάδα που φυτρώνει στα πεδινά πετρώδη μέρη και η λεβάντα σταχύς που φυτρώνει σε τόπους πετρώδεις.
Από τα δύο αυτά είδη και περισσότερο από το δεύτερο, γίνεται απόσταξη για να παραχθεί αιθέριο έλαιο, το οποίο χρησιμοποιείται για την παραγωγή αρωματικών λοσιόν και σαπουνιών.
Το όνομά της προέρχεται από το λατινικό ρήμα lavare, που σημαίνει «πλένω».
Είναι φυτό αρωματικό – φαρμακευτικό και εκτός από αφέψημα χρησιμοποιείται πάρα πολύ και ως αιθέριο έλαιο τόσο στην αρωματοποιία, στη σαπωνοποιία όσο και την φαρμακοποιία.
Τα άνθη του τοποθετούνται στις ντουλάπες, αρωματίζοντας και διώχνοντας το σκόρο. Επίσης, ενεργούν κατά του βήχα, του άσθματος, του κοκίτη, της γρίπης και της λαρυγγίτιδας.
Η λεβάντα καταπραΰνει τους νευρόπονους του στομάχου και ηρεμεί το νευρικό σύστημα, αφού δρα ως χαλαρωτικό.
Είναι ιδανικό για τις αϋπνίες και το στρες, βοηθά τις ημικρανίες και τους πονοκεφάλους.



Τα είδη λεβάντας
Μερικά από τα πιο γνωστά είδη λεβάντας είναι τα ακόλουθα:
  • Λεβάντα η στενόφυλλος (Lavandula angustifolia)
Αυτό το είδος δίνει την καλύτερη ποιότητα αιθερίου ελαίου λεβάντας με τις περισσότερες θεραπευτικές ιδιότητες.
  • Λεβάντα η πλατύφυλλος (Lavandula latifolia)
  • Λεβάντα η εριώδης (Lavandula lanata)
  • Λεβάντα η οδοντωτή (Lavandula dentata)
  • Λεβάντα η πολυσχιδής (Lavandula multifida)
  • Λεβάντα η στοιχάς (Lavandula stoechas)
  • Λεβάντα η στρογγυλόφυλλος (Lavandula rotundifolia)
  • Λεβάντα η θαλερή (Lavandula viridis)
  • Λεβάντα η πτερωτή (Lavandula pinnata)
  • Λεβάντα η κανάριος (Lavandula canariensis)
Πηγή: www.lavendergreece.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου